Movande
  • home
  • Word een wit blad crack!
  • Coaching
  • Blog
  • OVER MIJ
    • Boeken
  • home
  • Word een wit blad crack!
  • Coaching
  • Blog
  • OVER MIJ
    • Boeken

Project

11/20/2016

Reacties

 
We wonen deze winter vier jaar in ons verbouwde huis.  En nu bereiken we het punt waarop enig opruim- en organiseerwerk zich opdringt.
Vier jaar lang zeiden we “als we tijd hebben, ruimen we dat eens deftig op”. Jaar na jaar gooiden we haastig de huisraad van twee gezinnen, die één werden, samen. Een winkel die we halsoverkop moesten sluiten vereiste heel wat stockageruimte.  Het gevolg van dat alles is dat sommige kasten in dit huis niet meer goed afsluiten en dat het geen goed idee is om deze kasten onbedachtzaam open te trekken.  Van buitenaf ziet alles er hier behoorlijk opgeruimd uit, maar je zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen wanneer je verder kijkt dan je neus lang is.
Daardoor ontstond in mijn hoofd het Grote Opruim Plan. En ja, dat schrijf ik met hoofdletters.  Want in mijn hoofd is het een groot en ambitieus project.  Ik heb me als doel gesteld om voor volgende zomer dit huis van boven tot onder op te ruimen.  Geen ruimte of kast zal eraan ontsnappen.  Ik wil terug weten waar onze spullen zich bevinden en ik wil kritisch omgaan met de vraag “hebben we dit nog nodig”?  Dus dringt een plan zich op.
Ambitieuze projecten vragen een slimme aanpak en daarom haalde ik daarnet ons kanbanbord vanonder het stof.  Kanban is een oorspronkelijk Japanse methode, ontwikkeld bij Toyota die nu vooral in IT-omgevingen gebruikt wordt om “just in time delivery” te ontwikkelen.  
Foto
We maakten en gebruikten dit kanbanbord tijdens onze verbouwingen, waar het bewees om een goede methode te zijn die echt werkt.
​Ik gebruik vaak een kanbanbord om werk zichtbaar te maken en om de voortgang van het werk te kunnen opvolgen.  Voor professionele doeleinden gebruik ik een elektronische versie, maar omdat ik bij dit opruimproject het hele gezin wil betrekken, gebruik ik onze oude whiteboardversie, zodat iedereen gemakkelijk kan volgen, deelnemen en bijdragen.
In de eerste kolom, “To Do”, hangen alle taken die ik vandaag kon bedenken.  Ik ben niet volledig en dat is niet erg, want die lijst mag je tijdens het project aanvullen.  Elke post-it beschrijft één taak.  Aangezien het een lange termijn project is, gebruik ik super sticky post-its zodat ze lang kunnen bijven hangen.  Als je de post-its op de juiste manier lostrekt (zie foto) dan blijft de lijm erg lang goed.  
Foto
Foto
​In de tweede kolom kan iedereen in dit huis een post-it hangen die hij of zij belangrijker vindt dan alle andere.  Iedereen kan maar prioriteit geven aan één post-it, dus er mogen nooit meer dan zes prioritaire post-its zijn in dit project.
De kolom busy spreekt voor zich: dat zijn de dingen waar we momenteel mee bezig zijn.  Om alvast te starten hing ik hier de post-it met “113 dingen die je kan wegsmijten voor een opgeruimd huis”.  Deze lijst kwam ik tegen op het internet en somt 113 dingen op die de meesten van ons thuis liggen hebben en die we best kunnen missen.  Ik zie dit als een tussendoortje, om af en toe eens een lijntje van te doorstrepen. Hij kreeg dan ook geen avatar omdat we allemaal lijntjes mogen afwerken. 
​En tenslotte hebben we de kolom “Done”.  Hier hangen de dingen die gedaan zijn, schluss, fini.  Tegen de zomer moet deze kolom stampvol hangen.  Nu oogt ze nog wat magertjes.
De bedoeling van het hele kanban systeem is dat mijn huisgenoten aangestoken worden door mijn opruimvirus en gaan helpen.  Ik maakte alvast avatar-kaartjes voor iedereen.  Want als je een taakje wilt opnemen, is het de bedoeling dat je het verhangt naar de kolom Busy, en dat je je naam erbij hangt, zodat iedereen weet wie wat aan het doen is.  
Foto
Om hen uit te nodigen om mee te doen voorzag ik voor iedereen al kaartjes.  Meer dan twee dingen tegelijk opnemen lijkt me niet efficiënt, vandaar mijn keuze voor twee kaartjes voor eenieder.
Ik leg ook wat extra post-its en een stift in de buurt van het bord, zodat ook nieuwe ideeën van de huisgenoten op het bord kunnen.  ​
Foto
​Tenslotte zocht ik nog een plekje om algemene tips en tricks te delen met het huis.  Ik nam hiervoor een andere kleur post-its en hing ze voorlopig lukraak op het bord. 
Tip 1 wil ik ook graag met jullie delen: om een huis opgeruimd te houden is het belangrijk dat dingen een vaste plaats hebben. Dingen die dat niet hebben, blijven rondslingeren en duiken altijd weer op de gekste plekken op. 

​Zo. We zijn gestart.  Bij de volgende “ik verveel mij” verwijs ik vriendelijk naar mijn Grote Opruim Plan.  Hier wordt deze winter niet meer gehangen en gelanterfant!
Ook al jullie opruimtips zijn meer dan welkom.  Ik zal regelmatig bloggen over de voortgang van mijn ambitieus project en alle tips die ik krijg en die me handig lijken, zal ik uitproberen en met jullie delen.
Voor vandaag heb ik al genoeg gedaan aan dit project. Ik heb er namelijk over geblogd. Dat kan alvast bij “Done”!
Foto
Reacties

    Kirsten De Coninck

    Duizendpoot. Moeder van 4. Creatief. Visualisator. Natuurmens. Tekenaar. ​Stiltezoeker. Genieten. Verteller. 

    schrijver

    Dag lezer die graag leest. Las je mijn romans al? 

    Archieven

    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Februari 2020
    Oktober 2019
    September 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juni 2018
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016

    Categorieën

    Alles
    Boek
    Creatief
    Het Leven Zoals Het Is
    Motivatie
    NVC
    Planning/kanban
    Visualiseren
    Workshops

    Follow my blog with Bloglovin

    RSS-feed

Vind me terug.

Wat klanten over mij zeggen.

Ik stond altijd met open mond te kijken naar prachtige flips van collega's . Dankzij deze training besef ik dat alvast een basisversie daarvan voor iedereen toegankelijk is . Zelfs voor een niet creatief persoon als ikzelf, al besef ik wel dat meer oefenen me nog verder zou brengen.  Wat ik erg leuk vond aan de online versie? Ik kon oefenen in mijn eigen tijd en tempo en toch feedback vragen. Enne, vermits ik niet kon vergelijken met de resultaten van collega's was ik niet ontmoedigd, want op mijn bureau waren mijn tekeningen de mooiste :-) want de enige :-)). Katrien Rommens - teamcoach en facilitator - Mikondo

Volg me online. 

Inschrijven voor de nieuwsbrief
    Built with ConvertKit